Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Posilte imunitu před zimou

Podzimní období je podle čínské medicíny časem, kdy slábne energie jang a tělo se stejně jako půda po sklizni chystá na zimu. Obracíme se tak více ke svému nitru, abychom nalezli vyrovnanost. Na podzim bych proto měli více pečovat hlavně o naše klíčové orgány: tlusté střevo a plíce, které nám zajistí vitalitu, než na jaře opět obnovíme síly.

foto alt

Harmonie ve střevech
Tlusté střevo je zdrojem imunity. Symbolicky odkazuje ke všemu, co na své životní cestě potkáváme – zda jsme schopni oprostit se od minulosti a nepotřebných věcí, poučit se nebo odpouštět.

Zdravé zažívání znamená, že nejsme fixovaní na nic, co pro svůj život nepotřebujeme. Zjednodušeně se zbavujeme odpadu včetně toho duševního. 

Střevní obtíže bývají rozpoznatelné podle kožních projevů, jako jsou vyrážky, plísně nebo houby a také náhlé alergie nebo poruchy zpracování cukrů v těle. 

 

Plíce v rovnováze
Plíce jsou symbolem schopnosti dávat a brát – pokud je tělo zdravé, nádech a výdech jsou v rovnováze. Naopak dýchací obtíže jsou spojovány nejen s fyzickými projevy, ale i psychickými. Proto v komunikaci říkáme, že nám něco „vzalo dech“ nebo nemůžeme situaci „rozdýchat“. Přitom se často cítíme mimo duševní rovnováhu. 

Tento důležitý orgán je aktivní zejména mezi třetí a pátou hodinou ranní, kdy se lidé s dýchacími obtížemi a kuřáci často budí a jejich kašel se zhoršuje. Na podzim může dušnost, rýma nebo kašel vlivem oslabené energie a imunity přerůst v dlouho přetrvávající obtíže, tudíž je skutečně potřeba péči o plíce nepodcenit. 

 

Zkontrolujte svůj jídelníček
Ve své stravě omezte hlavně tučné živočišné potraviny a mléčné produkty, které zbytečně zahleňují. Případně kupujte výhradně bio produkty, které neobsahují hormony nebo antibiotika narušující střevní mikroflóru. Vyvarujte se i přidaným cukrům, omezte bílou mouku a lepek. Snižte příjem červeného masa a jezte hlavně luštěniny, potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny, hnědou rýži a cibuli.

A pokud myslíte i na to, že byste se rádi zbavili přebytečných kil, doplňte stravu funkčním čajem SLIM.

 

Odpovídající pitný režim je základ
Nápoje by neměly být studené, ale teplé nebo alespoň vlažné. Tělo pak nemusí vyrovnávat teplotní rozdíly a zbytečně se nenamáhá. Zaměřte se proto ve vyšší míře na pití čajů. Pijte hlavně ty bylinkové, které vám poskytnou prospěšné látky. A pokud chcete tělo podpořit dávkou energie, zkuste to s funkčním čajem Energy.

Lipový květ, černý bez nebo echinacea jsou skvělými pomocníky zejména na počátku chřipky a nachlazení. Průběh pomáhá zmírnit zázvor, který usnadňuje pocení, nebo šípek. Zázvor ale třeba i máta, levandule nebo citronová tráva a heřmánek napomáhají také správné látkové výměně. 

Vybavte se před zimou těmi správnými pomocníky pro zdravou imunitu, jako je bylinný čaj Detox se zázvorem a směsí máty, fenyklu, pampelišky, břízy, rozmarýnu a kopřivy nebo bylinný čaj Heřmánek s citronovou trávou. 

Už jste ochutnali také náš funkční čaj IMMUNE s citrónem, zázvorem a kurkumou?

 

Dejte nám vědět, který je váš nejoblíbenější!
 

Sdílet článek

Štítky článku

Mohlo by vás zajímat